fbpx

Fontosnak tartjuk, hogy (főleg) partnereinket, de az internetező közösséget is segítsük abban, hogy friss információval lássunk el mindenkit a kéretlen levelekkel kapcsolatban.

Az elmúlt hetekben olyan kéretlen levelek terjed a világhálón, amik elég valóságosnak tűnnek, és könnyen be lehet dőlni neki. Előzetesen szeretnék megnyugtató tájékoztatást küldeni nektek, hogy milyen jellegű levelek terjednek most, és hogy mi is lehet ellenük tenni. Ismét szolgáltatók nevében elkövetett csalásokra figyelmeztet a rendőrség. Honlapjukon kedden azt közölték: az utóbbi hetekben ismét emelkedett a közműszolgáltatók nevében kiküldött adathalász e-mailek száma.

Mint ismeretes, az adathalászok e-mailek, weboldalak, nyereményjátékok révén próbálnak személyes vagy bankkártyaadatokhoz jutni, amelyeket később bűncselekmények elkövetéséhez használnak fel. Az adathalász e-mailek közös jellemzője, hogy egy idegen – nem a szolgáltatóhoz köthető – feladótól származnak, és bár arculati elemeikben hasonlítanak a szolgáltató által használtakhoz, jellemzően tört magyarsággal megfogalmazott, helytelen nyelvtani szerkezeteket alkalmazó szöveges üzenetek, amelyekben a mellékelt hivatkozásra kattintással adathalász weboldalra irányítják a címzetteket.

Ezek a weboldalak szintén használják azokat az arculati elemeket, amelyek az igazi szolgáltatóval hozhatók összefüggésbe, de jellemzően leegyszerűsített megjelenítést, nem működő gombokat, hivatkozásokat, illetve helytelenül megfogalmazott kifejezéseket használnak – tették hozzá.

Az ORFK figyelmeztet: ha valaki ilyen e-mailt kap, vagy felmerül a gyanú, hogy adathalász üzenettel lehet dolga, mindig elővigyázatosan járjon el. Különösen figyelni kell, ha a küldő nem a szolgáltató hivatalos csatornáiról adja fel az üzenetet, vagy abban bármilyen személyes vagy bankkártyaadat megadását kéri. Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kommunikációs szolgálata felhívta a figyelmet: a közigazgatási szervek, közmű- vagy más szolgáltatók jellemzően nem elektronikus üzenetben keresik meg a lakosságot esetleges díjhátralékok megfizetésével, támogatások folyósításával kapcsolatban, az minden esetben kizárólag hivatalos csatornán – postai levelezési címen vagy ügyfélkapun – keresztül történik.


Milyen tartalmú levelek terjednek?


1.) levél:

Tárgy: Fizetés

SZÖVEG:

Mi a számlánk egyenlege?
ma 64.150,00 Eur kell fizetnünk.

Üdvözlettel,
(konkrétan a cégvezető neve)
ügyvezető

Megjegyzés:

A levél azért hihető mert a nyilvános céges adatokat a weboldalról
lemásolva felhasználják az e-mailben. Azaz pontosan a cégvezető
van megnevezve, és a nevében küldenek levelet.
Észrevehető, hogy a válasz cím ezek esetében már egy idegen cím.
Mindenesetre ilyen pongyola levelet sose küldünk, ésne válaszoljunk meg.
Ilyen fontos,lényeges témában semmiképpen sem.


2.) levél:

Tárgy: NKM Online Ügyfélszolgálat-földgáz

SZÖVEG:

Tisztelt Ügyfelünk!
Elkészült az új földgázszámlája.
A számla főbb adatai:
Számla bruttó értéke: 1.340 HUF
Számla végösszege: 1.340 HUF
Fizetési határidő: 2021.01.30
A számla fizetendő összegét a bankkártyás fizetés linkre kattintva tekintheti meg.
A számla részletes adatait a NKM Online Ügyfélszolgálat Számlázás
Számlák lekérdezése menüpontban tekintheti meg.
Azonnali, bankkártyás kifizetéséhez kattintson a következő linkre: Bankkártyás fizetés

Esetleges kérdésével forduljon bizalommal ügyfélszolgálatunkhoz!

Üdvözlettel NKM Online ügyfélszolgálat – földgáz
Ez egy rendszer által küldött üzenet kérjük, ne válaszoljon rá!

Megjegyzés:

Nagyon veszélyes levél, mert nagyon hihető. A gázszámla összege persze nem, de pont ezért az ember gondolja gyorsan befizeti. Ezzel viszont nem fizet ki senki semmit, csak a bankkártya adatait ajda át a „csalóknak”. Nah, azzal aztán már vissza lehet élni.

Ha ilyen leveleket kaptok, fontoljátok meg, hogy válaszoltok-e, amire érdemes figyelni:
bankkártya adatokat teljesen ismeretlen rendszerbe nagy körültekintéssel adjatok meg.
az on-line rendszerben használt bankkártyátokon elkülönített, korlátozott összeget tartsatok. Semmiképpen se a főszámlához kapcsolt bankkártyával fizessetek az interneten.


3.) levél:

SZÖVEG:

Tisztelt Ügyfelünk,
Tájékoztatjuk, hogy a csomagja kézbesítésre vár.
Erősítse meg a 800 FT fizetést az alábbi linken.
Megjegyzés: az ellenőrzési folyamatot a következő 02 napon belül el kell végezni.
Kattintson az alábbi linkre……

Megjegyzés:

Elsősorban ne kattintsunk az SMS-es linkre. Ha kattintottunk is, akkor még nincsen baj, de nehogy letöltsük a felajánlott alkalmazást. Ha már letölöttük, akkor javasolt a telefon készüléket gyári állapotba visszaállítani, akkor nagy valószínűséggel megszabadulunk a telepített kémprogramtól.


4.) levél:

Tárgy: A:18 e-mail jelenleg felfüggesztve ezen a szerveren: – Postmaster From: Linux Email Host Server.

SZÖVEG:

18 e-mail van felfüggesztve az e-mail szerveren
Ez az értesítés az e-mail felhasználó számára szól: …….@……….hu
Dátum: 2/24/2021 1:03:10 a.m.
Okok: 18 függőben lévő beérkező e-mailt, amelyeket még nem kapott.
Kudarc: Ezek az e-mailek elakadtak a szerveren:- ………..hu
A felfüggesztett e-mailek letiltásának feloldásához kövesse az alábbi Javítás linket.
Kattintson a javításhoz / Fix Error Jegyzet: A szerveren beragadt üzenetek törlésre kerülnek 48 óra múlva:- 2/24/2021 1:03:10 a.m.

Megjegyzés:

A mi tárhely szolgáltatásunkban nincs olyan, hogy megtelik egy postaláda, így erről értesítést sem küldönk. Lehet az e-mail fiókot akár 101%-osan is használni, így ha valaki nálunk szerződik tárhely szolgáltatásra, akkor nem kerülhet olyan helyzetben, hogy nem kap levelet, mert megtelt a fiókja. Persze ettől javasoljuk még a kevésbé fontos levelek törlését, de fiók megtelítőséstől nálunk nem kell tartani.


5.) levél:

Feladó: System Administrator
Tárgy: Sürgős

SZÖVEG:

Kedves Fiók Felhasználó!
E-mail fiókja hamarosan meghaladja a korlátot. Webmail! azt javasolja, hogy frissítse és ellenőrizze fiókját, hogy megakadályozza az e-mailek aktiválását 24 órán belül. A fiók frissítéséhez és ellenőrzéséhez kattintson az alábbi linkre.
CLICK HERE
Ennek célja a szolgáltatás minőségének javítása. Sajnáljuk a kellemetlenségeket
Tulajdonság: Fiókbiztonság
Tisztelettel,
Webmail! tagszolgáltatások

Megjegyzés:

A mi tárhely szolgáltatásunkban nincs olyan, hogy megtelik egy postaláda, így erről értesítést sem küldönk. Lehet az e-mail fiókot akár 101%-osan is használni, így ha valaki nálunk szerződik tárhely szolgáltatásra, akkor nem kerülhet olyan helyzetben, hogy nem kap levelet, mert megtelt a fiókja. Persze ettől javasoljuk még a kevésbé fontos levelek törlését, de fiók megtelítőséstől nálunk nem kell tartani.


Fontos tudni, hogy a magyar szolgáltatók többségének weboldalai .hu végződésű tartományban találhatók. Így ha a hivatkozott oldal nem ilyen végződéssel nyílik meg, akkor senki ne adja meg a személyes vagy a bankkártyaadatait. Ezeket nem szabad megadni olyan weboldalon sem, amelyről csak egy figyelemfelhívó üzenet alapján értesült valaki. Az ismeretlen webhelyeken regisztráláskor pedig mindig olyan jelszót kell választani, amelyet más szolgáltatásokban nem használunk.

Ha valaki már regisztrált ilyen weboldalon, akkor érdemes lecserélni az e-mail és a közösségi média felületein regisztrált fiók jelszavát, korlátozni a megadott bankkártya elektronikus használatát, illetve annak cseréjét igényelni az esetleges későbbi visszaélések megelőzése érdekében – ajánlja a rendőrség.

 


 

Mit lehet tenni, ha a fentiek közül kapok levelet?

  • KTS ügyfél vagy? Kérjük értesítsetek róla minket. A KTS Online Kft kiemelten kezeli az ilyen jellegű problémás eseteket.
  • Ha valaki gyanús weboldalt talál, azt a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság által üzemeltett Internet Hotline felületén lehet jelenteni.
  • Ha valaki problémás e-maillel találkozik, amit kivizsgáltatni, bejelentést tehet a Nemzeti Kibervédelmi Intézetnél.

 

+1 tanács:
Továbbra is érdemes időnként átnézni a SPAM mappát is, nehogy fontos levelek ott legyenek, amiket vártok.

IDE KATTINTVA INFOGRAFIKÁT LÁTHATSZ az optimális levelezésről!
Nézt meg ezt a bejegyzést is.